Što je to astigmatizam?

Astigmatizam je refrakcijska pogreška oka koja nastaje zbog krivo zakrivljene rožnice. U tom stanju se svjetlosne zrake ne lome jednako na svim meridijanima oka.

Simptomi mogu biti zamagljen i nejasan vid, deformirana slika, ili deformirana tiskana slova pri čitanju (vidi sliku ispod). Kod blagog astigmatizma osoba ne primijeti uvijek postojanje poremećaja, jer zamagljen vid ispravlja akomodiranjem (prilagodba očne leće za gledanje na blizinu). Visoki stupanj astigmatizma uzrokuje značajne probleme sa vidom i nemoguće ga je ne primjetiti. Kod djece se pri dugotrajnom čitanju mogu pojaviti glavobolja i povećan umor.

astigmatizam-primjer

Astigmatizam se najčešće javlja u kombinaciji s kratkovidnošću ili dalekovidnošću. Treba napomenuti da astigmatizam nije opasan poremećaj oka i većina ljudi s njime bez problema živi cijeli život, naravno uz nošenje naočala ili kontaktnih leća.

Za korekciju astigmatizma koriste se cilindrična (torična) naočalna stakla ili kontaktne leće za astigmatizam. Isto tako moguća je i laserska korekcija astigmatizma.

U LCL optici možete pronaći širok izbor kontaktnih leća za astigmatizam:

Comments are closed.