
Svatko tko želi može uz malo truda i odricanja drastično poboljšati svoj vid – bez odlaska doktoru.
Određeni vitamini su neophodni za održavanje dobrog zdravlja očiju. Mnogi su moćni antioksidanti koji štite oči i druge dijelove tijela od oksidativnih oštećenja i upala.
Nedostatak određenih vitamina može povećati rizik od nekih stanja očiju, poput katarakte, glaukoma i starosne degeneracije makule (AMD). Istraživanja ukazuju da neki vitaminski i mineralni dodaci mogu pomoći u zaštiti ili usporiti razvoj tih stanja.
4 vitamina koji doprinose zdravlju očiju >>
Osobe koje žele zaštititi zdravlje svojih očiju trebaju nastojati u svoju prehranu uključiti dovoljne količine sljedećih vitamina:
- Vitamin A i beta karoten
Vitamin A može pomoći osobi da vidi u uvjetima slabog osvjetljenja.
Vitamin A neophodan je za dobar vid. Sastojak je proteina rodopina koji oku omogućuje da vidi u uvjetima slabog osvjetljenja. Prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, nedostatak vitamina A može dovesti do noćnog sljepila.
Vitamin A također podržava funkciju rožnice, koja je zaštitni vanjski sloj oka. Osoba koja ima manjak vitamina A može otkriti da njihove oči proizvode premalo vlage da bi ostale podmazane.
Beta karoten je glavni izvor vitamina A u ljudskoj prehrani. Beta karoten je vrsta biljnog pigmenta koji se naziva karotenoid i nalazi se u mnogo šarenog voća i povrća. Kada osoba konzumira karotenoide, njeno tijelo pretvara pigmente u vitamin A.
- Vitamin E
Alfa tokoferol je oblik vitamina E koji ima posebno jaka antioksidativna svojstva.
Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji oštećuju tkiva u cijelom tijelu. Ponekad slobodni radikali mogu oštetiti proteine u oku. Ovo oštećenje može rezultirati razvojem zamućenih područja koja se nazivaju katarakta na očnoj leći.
Rezultati studije iz 2014. povezuju vitamin E s prevencijom katarakte. Neka su istraživanja otkrila da je prozirnost leća bolja kod ljudi koji uzimaju dodatke vitamina E.
- Vitamin C
Vitamin C još je jedan snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti od oksidativnog oštećenja.
Oksidativno oštećenje je ključni čimbenik u dvije najčešće katarakte povezane sa starenjem: kortikalnoj i nuklearnoj katarakti. Kortikalna katarakta se razvija na rubovima leće, dok se nuklearna katarakta javlja duboko u njenom središtu ili “jezgri”.
Longitudinalna studija iz 2016. istraživala je različite čimbenike koji mogu pomoći u sprječavanju razvoja nuklearne katarakte. U istraživanju je sudjelovalo više od 1000 parova blizanaca.
Na početku studije, istraživači su izmjerili katarakte sudionika. Zatim su pratili unos svakog vitamina C i drugih nutrijenata tijekom 10 godina.
Na kraju razdoblja istraživanja, istraživači su ponovno izmjerili kataraktu kod 324 para blizanaca. Sudionici koji su izjavili da su konzumirali više vitamina C pokazali su 33% smanjenje rizika od razvoja katarakte. Imali su i jasnije leće.
- B vitamini
Studija iz 2009. sugerira da dnevni dodatak prehrani s kombinacijom vitamina B-6, B-9 i B-12 može smanjiti rizik od AMD-a. AMD je degenerativna bolest oka koja utječe na vid.
Međutim, ova posebna studija uključivala je samo žene. Stoga su potrebna daljnja istraživanja kako bi se podržala upotreba vitamina B u prevenciji AMD-a i kod žena i kod muškaraca.
Starija studija proučavala je unos hranjivih tvari i zdravlje očiju kod 2900 ljudi u dobi od 49 do 97 godina. Nalazi su otkrili da je veći unos proteina, vitamina A i B-vitamina riboflavina, tiamina i niacina povezan s nižom stopom nuklearne katarakte.
Sveukupna studija iz 2018. u Južnoj Koreji otkrila je vezu između smanjenog unosa vitamina B-3 ili niacina i glaukoma. Kod ljudi koji boluju od glaukoma nakupljanje tekućine u oku vrši pritisak na vidni živac. S vremenom to može oštetiti živac, što rezultira gubitkom vida.
Tri hranjiva za zdravlje očiju
Istraživanja pokazuju da su sljedeće hranjive tvari također korisne za oči.
- Lutein i zeaksantin
Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se u velikim količinama nalaze u zelenom lisnatom povrću. Također su prisutni u leći i mrežnici oka.
Kao antioksidansi, lutein i zeaksantin mogu pomoći u smanjenju oksidativnog oštećenja mrežnice. Neka istraživanja pokazuju da uzimanje približno 6 miligrama (mg) luteina i zeaksantina dnevno može smanjiti rizik od razvoja AMD-a. Izvori ovih vitamina
Uravnotežena, zdrava prehrana koja sadrži niz sljedećih namirnica trebala bi osigurati dovoljno vitamina i hranjivih tvari za promicanje dobrog zdravlja očiju. Istraživanja sugeriraju da te hranjive tvari zajedno štite oči, pa je konzumiranje puno zdrave hrane najbolji pristup.
Osim toga, čini se da vrlo visoke doze beta-karotena povećavaju rizik od raka pluća kod ljudi koji puše.
Ispod su prehrambeni izvori vitamina spomenutih u ovom članku.

Vitamin A i beta karoteni:
slatki krumpir
mrkva
crvena paprika
tikva
tikvica
Vitamin E:
bademi
Sjemenke suncokreta
kikiriki
šafranovo ulje
sojino ulje
kukuruzno ulje
ulje pšeničnih klica
šparoga
Vitamin C:
naranče i sok od naranče
brokula
prokulice
kupina
Sok od grejpa
Vitamin B-1 ili tiamin:
grah
leće
svinjetina
riba
grašak
jogurt
Vitamin B-2 ili riboflavin:
gosp