jesu li kontakte leće sigurne za djecu? LCL Optika Tomić

Jesu li kontaktne leće sigurne za djecu?

Otkrivamo da li su kontakte leće zdrave za vaše dijete

Roditelji često postavljaju to pitanje doktorima kada djeca kažu da žele nositi leće. No, djetetova zrelost i sposobnost odgovornog rukovanja kontaktnim lećama važnija je od same dobi.

Danas veliki broj djece u svijetu nosi kontaktne leće. Fizički, djetetove oči mogu podnijeti kontaktne leće u vrlo mladoj dobi. Čak i neka dojenčad nose kontaktne leće zbog urođene katarakte ili drugih očnih problema prisutnih pri rođenju.

Ako razmišljate o kontaktnim lećama za svoje dijete, pogledajte kako se Vaše dijete nosi s drugim odgovornostima. Ima li dobre lične navike njege, održava li spavaću sobu i kupatilo čistima i prati li školske i kućanske poslove?

Ako djecu trebate često podsjećati očiste svoju sobu i ne slijede druge higijenske prakse, možda neće biti spremna za odgovornost nošenja i brige o kontaktnim lećama. No ako se dobro nose s takvim dužnostima, mogli bi biti izvrsni kandidati za leće.

Kontaktne leće za sport

Djeci koja se bave sportom kontaktne leće nude brojne prednosti u odnosu na naočale. Ako vaše dijete nosi naočale za sport – čak i ako ima polikarbonatne leće otporne na udarce – i dalje se morate brinuti zbog pucanja okvira tokom kontaktnih sportova, što može uzrokovati ozljedu oka. A leće sportskih naočala ili zaštitnih naočala ponekad se mogu zamagliti tokom takmičenja, što utiče na vid i performanse.

Sportske kontaktne leće uklanjaju te probleme i pružaju druge prednosti, uključujući neometan pogled na teren za bolji periferni vid koji vašem djetetu omogućuje bržu reakciju na druge igrače i objekte poput nogometne ili bejzbolske lopte koji se približavaju sa strane.

Kontaktne leće također ostaju stabilne na očima Vašeg djeteta dok trči, radi preciznijeg i stabilnijeg vida.

Izgradnja samopouzdanja s kontaktnim lećama

Mnoga djeca osjećaju se nesigurno u naočalama ili im se jednostavno ne sviđa način na koji izgledaju sa njima. Nošenje kontaktnih leća često može poboljšati način na koji djeca osjećaju svoj izgled, podižući im samopouzdanje.

U nedavnom istraživanju na 169 djece koja su nosila dioptrijske naočale, a zatim su bila opremljena kontaktnim lećama, istraživači su otkrili da nošenje kontaktnih leća “značajno poboljšava način na koji djeca i tinejdžeri percipiraju svoj izgled i učestvovanje u aktivnostima”.

Među učesnicima studije, 71,2 posto djece u dobi od 8 do 12 godina i 78,5 posto tinejdžera reklo je da preferira nošenje kontaktnih leća od nošenja naočala. Istraživači su također otkrili da su djeca od 8 godina sposobna poput tinejdžera nositi i brinuti se o kontaktnim lećama.

Kontrola kratkovidnosti 

Još jedan razlog da razmislite o tome da Vaše dijete bude opremljeno kontaktnim lećama jest taj što u nekim slučajevima nošenje kontaktnih leća može usporiti napredovanje kratkovidnosti kod djece. Zapravo, niz nedavnih studija pokazao je da posebno dizajnirane plinopropusne kontaktne leće  mogu pružiti značajnu količinu kontrole kratkovidnosti kod mnoge kratkovidne djece.